Vin la Milcov cu grabire….

Vin la Milcov cu grabire….

Vin la Milcov cu grabire,
Sa-l secam dintr-o sobire,
Si sa treaca drumul mare,
Peste- a noastre vechi hotare.

La aceasta aniversare a Unirii de la 1859 am sa-I las in pace pe domnul Cuza, pe Mihail Kogalniceanu, si chiar pe mos Ion Roata, desi e din Vrancea. Astazi am sa ma refer la raul Milcov, care trece la circa 1 km de Pensiunea Tara. Uitandu-te azi la acest afluent al Putnei nu ai fi crezut ca a constituit sau putut constitui vreodata o frontiera. Si totusi el a fost multa vreme hotarul dintre Tara Romaneasca si Moldova.

Dar sa vedem cateva date despre raul Milcov:800px-Milcov
Milcovul izvoraste din Depresiunea Subcarpatica a Milcovului de Sus, inclestata intre masivele Dealul Tojanului si culmea Gurbaneasa, de la altitudinea de 720 m. Initial are o vale larga longitudinala, insa in locul de traversare a depresiunii Merei, devine transversala, parasind zona subcarpatica prin poarta Arvei, dintre Magura Odobesti si piemontul Deleanul. In depresiunea Mera primeste afluienti din stanga : Reghiul (S=2.600 ha; L=8 km), Milcovelul (S=4.400 ha; L=9 km), Arva (S=2.400 ha; L=10 km), iar din dreapta, paraul Groza.
Dupa parasirea zonei piemonturilor inalte, conul sau se uneste cu cel al Putnei, in zona lor de interferenta aflandu-se orasul Focsani. Curgand pe la poalele Piemontului Deleanului, Milcovul devine colectorul acestuia, adunand o serie de organisme, mai mult torentiale: Vl Seaca, Pietrosa, Dalhauti, Dilgov (S=4.700 ha ; L=16 km), Mera (S=2.200 ha; L=9 km), Argintul (S=6.500 ha ; L=25 km). Milcovul dreneaza, de asemenea, ape puternic clorurate din zona subcarpatica.

Spuneam mai sus ca acest rau a constituit vreme indelungata hotarul dintre valahii din Moldova si cei din Muntenia. Mai exact de la 1482, atunci cand Sfantul Voievod Stefan cel Mare (foto) a pus hotarul Moldovei la cetatea Craciunei, pe Milcov, si pana la 1862. Da, nu am gresit. Chiar daca Unirea Principatelor Romane sub domnia lui Alexandru Ioan I Cuza, are loc la 1859, granita de pe Milcov este desfiintata, ca structura juridica, prin Decretul 485/10 iulie 1862 si odata cu el sunt dezafectate si structurile graniceresti de o parte si de alta a raului care i-a despartit pe romani cca 380 de ani.

Astazi Milcovul se inscrie in patrimoniul turistic al Romaniei prin valea sa care este una frumoasa si bogata in povesti, traditii, legende, monumente istorice, paduri , fenomene geologiice naturale si nu in ultimul rand, oameni frumosi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015