Rezervatia Naturala Padurea Reghiu-Scruntaru

Rezervatia Naturala Padurea Reghiu-Scruntaru

Rezervatie naturala de tip mixt, desemnata prin Legea nr. 5/2000, cuprinde doua trupuri dispuse pe dreapta si stanga Paraului Milcov, in zona localitatilor Reghiu si Sindrilari. Aria protejata se suprapune sectorelor de vale longitudinala si respectiv transversala a Milcovului, sapate in strate alternante de gresii, argile, marne si calcare, cutate si redresate la verticala. Efectul este aparita in peisaj a unui spectaculos relief ruiniform, a carui valoare stiintifica se amplifica prin axistenta resturilor fosile de nevertebrate din Miocen si de mamifere de varsta sarmato-pliocena.

Relieful este reprezentat de versantii abrupti pana la verticala pe malul drept al raului Milcov, formati din strate cu orientari diferite, alcatuite din roci cu duritati variabile, erodate diferentiat, conferindu-se astfel versantilor un aspect ruiniform. Relieful in ansamblu se prezinta puternic fragmentat de paraie torentiale, cu vai inguste si adanci, dintre care cea mai spectaculoasa este cea a pr. Valcea (Creiu), care strapunge stratele verticale de gresie in punctul numit Poarta Dracilor. In conditiile alternantei de strate cu alcatuiri si duritati diferite, a cutarii si a ridicarii la verticala a stratelor, a puternicelor procese tectonice care au generat falia Casin – Bisoca, precum si a violentelor cutremure de pamant, aceste elemente cu rol in declansarea si desfasurarea proceselor geomorfologice determinante ale unor forme de microrelief, au generat in acest spatiu aparitia unui peisaj de o deosebita valoare estetica si stiintifica. Rezervatie naturala Reghiu Scruntar. Se suprapune sitului Natura 2000 cu acelasi nume.

Cai de acces
Drumul judetean, care urmeaza albia raului Milcov, Dj 205A Focsani – Odobesti – Andreiasu, pana in localitatile Reghiu sau Valea Milcovuluio.

1) Limitele trupului (1) situat pe versantul stang al Raului Milcov
Limita de nord:
– coincide cu baza de versant care se termina in albia Paraului Reghiu.

Limita de est:
– se desfasoara din albia Paraului Reghiu, spre sud, pana la limita superioara a intravilanului localitatii Valea Milcovului.

Limita de sud:
– se desfasoara pe o culme secundara care porneste de la vestul localitatii Valea Milcovului si se oresta la obarsia unui afluent de dreapta al paraului Reghiu.

Limita de vest:
– urmareste spre nord si avale afluentul de dreapta al paraului Reghiu pana in albia Paraului Reghiu

2) Limitele trupului (2) situat pe versantul drept al Raului Milcov:
Limita de nord:
– porneste din apropierea confluentei Paraului Reghiu cu Milcovul, ontinua pe la baza abruptului, la marginea suprafetei construite a localitatii de pe malul drept, pe limita de subparcela, pana intersecteaza albia Paraului Milcov.

Limita de est:
– se desfasoara intre albia Milcovului prin punctul numit Poarta Diavolului si prin Dealul Chicera (537 m) pana la obarsia paraului Valcea.

Limita de sud:
– coincide cu albia, Paraului Valcea, de la obarsie pana la confluenta acesteia cu Milcovul

Limita de vest:
se desfasoara spre avale pe valea Paraului Milcov, urmnand sinuozitatile abruptului din malul drept, de la confluenta cu Valcea pana in apropierea confluentei cu Paraul Reghiu.

 

SURSA  www.biodiversitate.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015