Gara din Odobești și Kaiserul Wilhelm al Germaniei

Gara din Odobești și Kaiserul Wilhelm al Germaniei

La 16 km de Pensiunea Tara se găsește una din frumoasele clădiri istorice ale Vrancei, și anume Gara din Odobești. Ea a fost vizitată de multe personalitați ale istoriei noastre dar cea mai notorie descindere pe peroanele ei a fost aceea a Kaiserului Wilhelm al Germaniei, în septembrie 1917, pentru a-și inspecta trupele de frontul româno-german.

Primul tren mixt a intrat în Gara Odobești, dinspre Focșani, acum 120 ani, la data de 22 septembrie 1893.  Pentru un secol, calea ferată care unea Odobeştiul de Focșani a fost principala axă pentru transportul strugurilor. La inaugurare a fost numită “linia vinului” și măsura 11 kilometri lungime. Timp de un veac, drumul de fier a adus în câmpie oamenii podgoriei și munca lor. Chiar dacă CFR nu mai operează pe linia ferată Focșani-Odobești, locuitorii din orașul de sub Măgură sunt mândrii de gara care a rămas să spună istoriei povestea liniei vinului.

Clădirea Gării Odobești este monument istoric și a fost proiectată de către arhitectul Elie Radu. Clădirea în care a funcționat Gara Odobești a fost construită între anii 1893-1895, aici funcționând și un birou de telegrf. Linia de cale ferată a fost folosită și de Armata Germană, în Primul Război Mondial pentru aprovizionarea trupelor staționate pe Măgura Odobeștiului

De pe înălţimea Măgurii Odobeştilor, Kaizerul a ascultat explicațiile comandanților săi în privința înfrângerilor suferite de trupele sale în vara lui 1917, la Mărăști, Mărășești și Oituz. Kaiserul Wilhelm a lII-lea a venit intr-o vizita in regiunea frontului şi a petrecut noaptea in casa Sache Georgescu din fata Primariei, actuala Biblioteca Orăşenească.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015