Borna de hotar din Focșani, simbolul de pe Milcov al Unirii Principatelor

Borna de hotar din Focșani, simbolul de pe Milcov al Unirii Principatelor

Nu putem vorbi despre Unirea Principatelor fără ca mintea să nu ne ducă în Vrancea, la Focșani, orașul de pe hotarul celor două principate. Orașul care s-a unificat odată cu cele două țări. Iar în oraș vom găsi, ca simbol al despărțirii de până în 1859, BORNA DE HOTAR.
Borna de Hotar este monumentul despre care vă voi aminti astăzi. A fost ridicat 69 de ani mai târziu decât Unirea mică, pe locul unde inițial era unul dintre pichetele de graniță dintre principate. Acestă graniță împărțea actualul oraș Focșani în două: Focșanii Munteniei și Focșanii Moldovei.
Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei au existat ca târguri separate aproape jumătate de mileniu, despărțite fiind de pârâul Milcovel. Pe cele două maluri ale pârâului se aflau vămile celor două Principate, pichetele de grăniceri și bornele de hotar. Dintre borne, cea mai importantă era borna de hotar de la Pichetul de Grăniceri numărul 47, cea care se afla în fața bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Cele doua târguri au continuat să existe separat o vreme și după unirea Principatelor, până în anul 1862, anul unirii administrative. Atunci, prin decret al domnitorului Alexandru Ioan I Cuza, au fos desființate pichetele și punctele de trecere frontieră de-a lungul râului Milcov, frontiera naturală a celor două țări românești. Din acel moment a început amenajarea pieței din fața bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. A prins contur mai ales dupa încă un an, când prin Legea Secularizării Averilor Mănăstirești, așezământul monahal a fost desființat, biserica mănăstirii a devenit biserică simplă de mir, iar pe locul fostei mănăstiri a fost amenajată actuala Grădină Publică din Focșani.

”Vin la Milcov cu grăbire,
Să-l secăm dintr-o sorbire
Și să treacă drumul mare ,
Peste a noastre vechi hotare.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015