Ursul carpatin e mandrie nationala…

Ursul carpatin e mandrie nationala…

Pentru ca ca Pensiunea Tara se gaseste in imediata apropiere a Muntilor Vrancei si pentru ca in padurea pensiunii sau in imediata ei apropiere a fost semnalata de curand o ursoaica cu doi pui am simtit nevoia sa vorbesc putin despre ursi. Cred ca merita. Unul din sateni, culmea, nitel schiop de un picior, a dat nas in nas cu domna ursoaica. Si-a dat seama instant ca nu mai e schiop sau probabil ca am avut parte de o vindecare instanta mai ceva ca cea cea de la scaldatoarea Vitezda. Credinta lui ca poate sa scape de urs l-a vindecat….Si a scapat!

Munţii Vrancei, te frapează în primul rând prin întinderea pădurilor, relieful accidentat şi lipsa aşezărilor umane. Îţi spui apoi că în aceste paduri dese trebuie musai să locuiască multe animale sălbatice care poate te-ar ataca. Trebuie sa spun clar ca ursii nu sunt agresivi in masura in care noi nu mergem catre habitatul lor natural agresandu-i cu oile sau cu tomberoanele de gunoi situate la limita padurii.

 Noii exploratori si  utilizatori ai habitatelor naturale consideră ursul un pericol, o năpastă care le atacă pensiunea de la marginea pădurii. Dar nu pomenesc nimic despre gunoaiele abandonate în poieni, motoarele ambalate ale ATV-urilor, copacii tăiaţi la greu, câinii abandonaţi, firmele de colectare a fructelor de pădure samd. Deci cine vine peste cine?

 Daca  avem un pic de ratiune trebuie sa integem  că urşii nu sunt nişte fiare sângeroase. Cu totii am vazut pe undeva  ursoaice alungate din bârloguri, urletele de deznădejde şi durere ale urşilor strangulaţi de laţurile puse de braconieri  si insistenţa ursuleţilor orfani care căutau apropierea de noi, din teama de singuratate.

Nicio specie sălbatică nu a fost atât de prezentă în ultimii ani în atenţia opiniei publice precum ursul. La emisiunile de ştiri, am văzut urşi traversând şosele, răscolind în pubele, pozând pentru turişti străini; vedem reportaje despre urşi păgubitori şi despre cei criminali. Pe de altă parte, vedem frecvent secvenţe cu ursuleţi orfani salvaţi de oameni cumsecade, care-i hrănesc cu biberonul şi dorm cu ei în pat.

Avem în România circa 6.500 de urşi (cca 300-350 in Subcarpatii si  Muntii Vrancei), ce trăiesc în întreg lanţul Carpaţilor. Ei reprezintă cam 40% din populaţia de urşi a Europei. Sa ne gandim la ei ca la un motiv de mandrie si nu ca la un pericol.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015