Schitul Muntioru

Schitul Muntioru

Schitul Muntioru este un schit ortodox aflat, în Munții Vrancei, la 1.300 de metri altitudine, in Poiana Muntioru, la aproximativ 100 kilometri de Pensiunea Tara, în judetul Vrancea. Pentru a ajunge la acest schit, din Vulcăneasa, se coboară spre Golești, apoi spre sud, iar la Dumbrăveni, pe drumul 2N pe ruta Bordești, Dumitrești, Vintileasca, Muntioru.

Poiana Muntioru este rezervatie naturala protejata inca din anul 2005. mai mult, rezervatia Muntioru face parte din Reteaua Ecologica Locala pentru Protectia Carnivorelor.

Biserica schitului este inchinata Schimbarii la Fata.

Schitul Muntioru a fost intemeiat in anul 1999, de catre parintele Macarie Besliu, din obstea Manastirii Poiana Marului, ajutat si de alti monahi din obste. Manastirea Poiana Marului se afla la mica distanta de Schitul Muntioru. Aceasta manastire a fost construita in anul 1730, de catre Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului, praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 25 aprilie.

Muntele numit odinioara „Monteoru”, adica „muntele de aur”, pentru zacamintele de aur ce s-au extras din acest loc, se afla la granita dintre Moldova si Muntenia. Se spune ca acest schit a fost construit in urma unei dorinte pe care Sfantul Voievod Stefan cel Mare a lasat-o prin testament.

Traditia consemneaza dorinta Sfantului Stefan cel Mare de a zidi o manastire in poiana Monteoru, spre slava lui Dumnezeu, ca insemn de granita. Din pricina deselor razboaie pentru apararea tarii si a credintei stramosesti, acest lucru nu a mai putut fi dus la indeplinire.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015