Podgoria Odobești

Podgoria Odobești

Podgoria Odobești se întinde in zona localităților Bolotești, Jariștea și Odobești, arealul viticol însumând cca 7.000 hectare. Este una din cele mai renumite și mai vechi podgorii românești, primele mențiuni documentare despre Podgoria Odobesti datând din secolul al XVII-lea.

Marele cărturar Dimitrie Cantemir precizează în “Descriptio Moldavie” că Odobeștii ocupă locul al treilea în podgoriile din Moldova, iar pe la 1750, italianul Ignacio St. Raicevici considera dealul Odobeștilor în fruntea podgoriilor Moldovei. În studiile sale, Nicolae Iorga arată că, inca de pe vremea lui Petru Rareș și mai ales în timpul lui Vasile Lupu, faima vinurilor de Odobești era definitiv stabilită, un însemnat comerț fiind făcut de negustorii cazaclii ( de la care mai găsim azi ruinele Bisericii Cazaclii, în oraș), care duceau aceste vinuri spre târgurile din Podolia și Rusia, aducând de acolo blănuri, piei și alte produse.

Despre bogăția podgoriei vorbește și cărturarul francez Jean Louis Carra, secretar al domnitorului Grigore Ghica al Moldovei, care arată, într-un raport că impozitele pe vinuri constituiau 10% din încasările totale ale Moldovei, din care trei sferturi proveneau de la Podgoria Odobeștilor. Până la invazia filoxerică, în Podgoria Odobești se cultivau soiuri autohtone, baza fiind reprezentată de Galbena de Odobești și Plăvaia, alături de care se găseau, în proporții mai mici, Poama Verde și Parciu.

De departe, cel mai faimos vin din podgorie este Galbena de Odobești, produs dintr-un soi de strugure românesc, care se cultivă doar aici. Galbena de Odobești a fost cunoscută în Moldova sub mai multe sinonime dintre care amintim: Galbena de Căpătanu, Poamă Galbenă, Bucium de Poamă Galbenă. Cu secole în urmă, când Galbenă de Odobești a ajuns în Muntenia, a primit numele de Galbenă Grasă. În Dobrogea, din cauza ocupației turcești, soiul Galbenă de Odobești a fost botezat cu numele de Sars Izum. Galbenă de Odobești este un soi viguros, lăstarii acestuia pot crește, din primăvară până în toamnă, la 3-4 metri și chiar mai mult. Coacerea strugurilor se desăvârșește în cursul lunii septembrie și în prima parte a lunii octombrie. Strugurii sunt aripați, cilindro-conici cu boabe dese, rotunde care au mărime mijlocie. Culoarea boabelor este în general galbenă cu tentă ruginie pe partea expusă la soare. Strugurii sunt mijlocii spre mari, greutatea lor ajungând până la 350 g.

Galbena de Odobești nu acumulează foarte mult zahăr, deci vinurile nu ies prea tari. Vinificat în sec e proaspăt, plăcut, băubil, cu aciditate agreabilă, lasă în cavitatea bucală o senzație plăcută de proaspăt și de răcoare, un gust memorabil şi, cum se zice în general despre vinurile de Odobeşti, „îl poţi bea în sănătatea altora fără să ţi-o ruinezi pe a ta”. Se consumă ca vin tânăr, ideal în primul an de viaţă. Se consumă foarte bine cu brânzeturi și mâncăruri picante.

De remarcat este faptul că din Galbena de Odobești se obțin și vinarsuri de calitate, Podgoria Odobești fiind celebră și pentru aceste vinuri care se lasă la învechit în cramele de la Beciul Domnesc.

În Podgoria Odobești există o multitudine de producători de vinuri mai mari și mai mici care produc celebra Galbenă de Odobești dar și alte soiuri de vin consacrate, precum Șarba de Odobești.

SURSA; Drumul Podgoriilor Vrâncene

Vlad_fiul_Lui_Vlad-cop1_copy_231

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015