Familii de seamă ale Odobeștilor de altădată: familia Pamfil

Familii de seamă ale Odobeștilor de altădată: familia Pamfil

Una din cele mai ilustre familii care marchează istoria Odobeștilor, între secolele XVII-XX, este familia Pamfil. Deși această familie a dat urbei de pe Milcov generații întregi de preoți, cel mai notoriu membru al acestei familii este medelnicerul și marele paharnic al domnitorului Mihail Sturdza (1834-1849), pe numele său Asanache Pamfil. Cea mai de seamă lucrare a medelnicerului a fost construirea Beciului Domnesc, pe locul ruinelor unui alt beci străvechi, datând din vremea domnitorului Ștefan cel Mare. Dar de numele familiei Pamfil se leagă și rectitorirea bisericii Ovidenia, ctitorie a Cantacuzinilor (http://www.agrotara.ro/biserica-ovidenia-din-odobesti-ctitoria-cantacuzinilor/ ).

 După „cutremurul cel mare” din anul 1802, preoții Vasile și Nicolae Pamfil au reconstruit cu mari sacrificii Biserica „Ovidenia”. Presbitera Dochiţa (soția preotului Stanciu, muntean de peste Milcov, intrat, prin căsătorie, în familia Pamfil, slujitor la „Ovidenia”), fiica preotului Vasile, și-a vândut toate bunurile personale pentru refacerea lăcașului; în semn de recunoștință parohienii au înmormântat-o în sfântul lăcaș.

Nu uităm să menționăm faptul că Asanache Pamfil făcea parte din epitropia Schitului Valea Neagră, fiind continuatorul înaintașilor săi preoți.


1 thought on “Familii de seamă ale Odobeștilor de altădată: familia Pamfil

 1. Mă interesează tot ce e legat de familia fostului primar Manea. I. BAEATU (1850-1914)
  M-aș bucura dacă mi-ați trimite material bibliografic legat de această familie sau indicații pentru a găsi în Internet material legat de aceasta.

  Cu stimă
  Viorel Baetu (strănepot al Manea. I. BAEATU)
  http://www.michael-cutui.de/

 2. Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015