Despre niște cătane împărătești bătute de Mihail-Vodă Racoviță la Mănăstirea Mera…

Despre niște cătane împărătești bătute de Mihail-Vodă Racoviță la Mănăstirea Mera…

Mai multi sau mai putini dintre noi cunosc, au auzit sau au vizitat Manastirea Mera, ctitoria tatălui lui Dimitrie Cantemir, voievodul Constantin Cantemir , domn al Moldovei  intre 1685 si 1693 și aflată și astăzi pe pitoreasca vale a Milcovului.  Nu ne vom referi in cele ce urmeaza constructia manastirii care a durat pana undeva la 1706, când sunt ridicate zidurile ci la evenimentele desfasurate in anii 1716-1718 in si langa manastire.

La acea vreme domn al Moldovei era chiar ginerele lui Constantin Cantemir si cumnat al lui Dimitrei Cantemir, Mihai Racovita,de altfel adversar al Cantemirestilor,  aflat la a treia domnie in Moldova (1703-1705; 1707-1709; 1716-1726), fost spatar si ruda cu neamul Cantacuzinilor. De altfel, cronicile vremii spun   „iaste neam de boier vechiu, moldovan si iaste ruda Brancovanului”. După doua mazilirii, cu motive plecând de la cele financiare pănâ la bănuiala apropierii de rusi, revine pentru a treia oara pe tron in 1716, in plin razboi austro-turc (1716-1718), ca domn favorbil Inaltei Porti.

Situarea Manastirii Mera, in Vrancea, zona aflata la hotarul cu Transilvania (Imperiul Habsburgic),pe Milcov (hotar cu Valahia) face necesara aparitia zidurulor (ridicate la 1706) Pe langa rostul sau de manastire devine si un punct intarit aflat intr-un punct strategic. Intorcandu-ne la 1716, nemultumiti de intoarcea unui domn pro-otoman, boieri modoveni, in frunte cu stolnicul Vasile Ceaurul, fug in Transilvania, cerând invazia austriceilor in Moldova pentru a-l alunga pe domnul preasupus turcilor. Aceasta se produce pe un front cuprins intre Cetatea Neamtului si râul Milcov, cucerind mai multe puncte printre care si Mănaătirea Mera. Mihail-voda Racoviță contraatacă în 1717, atat cu oamneii săi cat si sprijinindu-se pe tătarii trimși în sprijin de otomani.  Iară Mihai -Vodă au încălecat împreună cu tătarii și cu slujitori de-ai lui de s-au dus la (…) mănăstire la Mira de-au mai bătut niște cătane ce erau acolo, cuibar de tâlhărit, de i-au spart și i-au gonit în Țara Ungurească. Invadatorii au fost învinși, fapt care s-a lăsat cu decapitarea unui anume căpitan Frentz si a mai multor boieri trădători, iar pentru a plăti tătarii, domnul le permite sa prade mosiile acestora.

Întocandu-ne la Mănăstirea Mera și ea are de suferit de pe urma războiului, Mihai Racoviță primid ordin de la Înalta Poartă ca împreună cu cihodarul (intendentul ) Marelui Vzir  sa strice Cetatea Neamtului si Mira unde au sediul cătanele și le-au strciat iar nu foarte de tot.

Astfel atunci au fost distruse zidurile ce înconjurau biserica, vechea bisericâ si chiliile de lemn ridicate de Constantin Vodă Cantemir.


1 thought on “Despre niște cătane împărătești bătute de Mihail-Vodă Racoviță la Mănăstirea Mera…

  1. Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015