Biserica Ovidenia din Odobesti, ctitoria Cantacuzinilor

Biserica Ovidenia din Odobesti, ctitoria Cantacuzinilor

Singura Biserică domnească ridicată de Cantacuzini pe pământul Vrancei, Biserica «Ovidenia», din cimitirul din Dealul Odobeştilor, a stat în ruine jumătate de secol, până la căderea comunismului, fiind restaurată abia în 1994. Ctitorită în jurul anilor 1670, de Iordache Cantacuzino, pe ancadramentul uşii principale a rămas peste veacuri vulturul bicefal, simbolul Cantacuzinilor.cantacuzino

În perioada 1785-1790 aceasta biserica s-a refacut de catre medelnicerul Pamfil cel care a ridicat si Beciul Domnesc pentru domnitorul Mihai Sturza. În urma cutremurului din 1940, biserica a fost transformata în ruina. Preotul Gh.Bivolaru impreuna cu preotul Costica Popa initiaza in 1980 consolidarea monumentului, care este finalizat dupa Revolutie, cu sprijinul Directiei Monumentelor Istorice. In 1994 biserica este resfintita si redata oficierii cultului ortodox.
Cunoscuta in spatiul rasaritean ortodox sub denumirea slava de „Ovidenia”, „Intrarea in biserica a Maicii Domnului” este sarbatoarea care aminteste momentul istoric din viata pruncului Maria, cind la virsta de trei ani a fost adus si prezentat la Templu de parintii Ioachim si Ana. Sarbatorita de credinciosii ortodocsi, dar si de cei de traditie romano-catolica si greco-catolica, „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” este o zi a ecumenicitatii Bisericii in plan ecleziastic, dar si una plina de obiceiuri si superstitii si, inainte de toate, o zi de pomenirea mortilor. „Ovidenia” se alatura celorlalte sarbatori crestine in cinstea Maicii Domnului si este gest de evlavie pe care crestinii din cele trei confesiuni il au fata de cea care L-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015