Bieserica din lemn de la Vrîncioaia

Bieserica din lemn de la Vrîncioaia

La circa 60 de km de Pensiunea Tara, din Vulcăneasa se găsește, în Vrîncioaia,  o frumoasă și veche bisericuță din lemn.
Acest lăcaș de cult clasat, datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind construit din lemn de către meșterii locali.
Planul Bisericii “Sfântul Nicolae” este monovanat, având pereții înălțați pe o temelie de piatră de râu, cu rol în protejarea materialului lemnos folosit în construcție. Accesul în incintă se face printr-o ușă din lemn, după ce se urcă două trepte din lespezi de piatră.
Acoperișul cu învelitoare din șindrilă, unic pentru întregul edificiu înglobează și volumul bolților încununat de cruci din fier forjat. Interiorul este reprezentat de icoanele pictate pe lemn, cu scene din viața sfinților, precum și de icoanele
împărătești vopsite cu roșu.
În patrimoniul bisericii se mai păstrează o ladă de zestre țărănească, din lemn în care își păstrau preoții veșmintele.

PensiuneaTara

Denumirea comunei vine din legenda lui Stefan cel Mare si baba Vrincioaia, legenda care spune ca, dupa infringerea din fata turcilor de la 1478, Stefan cel Mare a cautat sprijin in Tara Vrancei, de unde si-a refacut oastea cu care a repurtat mai tarziu numeroase victorii. Din legenda aflam ca Tudora Vrancioaia si-a trimis feciorii alaturi de alti barbati veniti la chemarea ei sa apere Moldova , victoria lui Stefan cel Mare asupra turcilor la retragerea acestora din Moldova fiind consemnata de istorie. Ca drept multumire, Domnitorul a lasat prin hrisov domnesc drept proprietate asupra Muntilor Vrancei la cei 7 feciori ai Vrincioaiei, care ulterior au infiintat, spune legenda, sapte sate. Doua din satele infiintate de copiii Vrincioaiei sunt pe administrativul comunei: – satul Spinesti, atestat documentar din a doua domnie a lui Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare; – satul Bodesti, considerat a fi cel mai vechi sat din comuna, dar fara probe documentare.

Vlad_fiul_Lui_Vlad-cop1_copy_231


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2015